Voor  praktijkmensen, dóór praktijkmensen cursussen waar je écht iets aan hebt ....

Compliance Cursus

Een compliance cursus die jou echt gaat helpen!

Compliance Cursussen

De Compliance Academie biedt cursussen aan die jou echt gaan helpen.

Note: all courses and webinars can be given in English – inhouse

Waarom een compliance cursus?

Meer dan 100 aanbevelingen (en meer dan 2150 mensen gingen jou voor: jawel!)

Mag je dit missen? Nu niet aarzelen maar gewoon doen. Kijk naar de meer dan 100 aanbevelingen voor de cursussen van De Compliance Academie op mijn linkedin profiel.

Compliance cursus

De Foundation Course

De Foundation Course biedt helderheid en begrip. Voor diegenen die graag door de bomen het bos willen (blijven) zien. Voor diegenen die de complexe en zeer brede materie van ESG, GRC, governance, regulatory en cultural compliance graag eens helder teruggebracht willen zien tot hoofdzaken en essenties. Principes. Succesfactoren. Horen hoe valkuilen te vermijden. Laaghangend fruit oogsten. Apen op de schouders van anderen laten. En de relatie zien tussen governance, legal risk management, compliance en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met compliance bedoelen wij het geheel van interne afspraken over de vraag hoe de organisatie verantwoord handelen wil bevorderen (profit en non-profit, in de niet financiële sector).

Voor wie is deze cursus?

 • Voor iedereen die geen tot weinig praktijkervaring heeft (minder dan 1 à 3 jaren fulltime ervaring)
 • Voor iedereen die compliance moet introduceren of er plotseling bij moet doen in zijn of haar organisatie
 • Voor advocaten die 6 NOVA punten willen behalen en hun klant beter begrijpen
 • Voor bedrijfsjuristen, HR managers, communicatie deskundigen, IT managers, auditors, controllers & kwaliteitsmanagers
 • Voor iedereen die zich wil laten inspireren of nieuwe inzichten op wil doen, met name hoe anderen in beweging te krijgen zonder alle taken zelf uit te moeten voeren

De Foundation Course behandelt de “7 elementen van elk effectief compliance programma” in een hoog tempo met heel veel tips, valkuilen, good & best practices van andere organisaties en mijn meer dan 25 jaren eigen ervaringen. Collega’s uit de financiële wereld zijn welkom omdat de 7 elementen ook daar gelden, maar er zal geen specifieke aandacht worden besteed aan specifieke (financiële) wet- en regelgeving (zoals de Wft en dergelijke), hoogstens de Wet bescherming klokkenluiders.

Leerdoelen

De onderlinge relatie begrijpen tussen Governance, risk management, compliance, MVO, ESG en de toegevoegde waarde van hard en soft controls. Voorts de essentie van compliance begrijpen. Tips ontvangen om de effectiviteit van het compliance programma te verhogen op basis van benchmark gegevens en best practices bij andere organisaties. Tenslotte een 20-stappenplan voor de komende jaren.

Na afloop heb jij de leerdoelen bereikt en kun je direct de volgende dag aan de slag met jouw eigen 20 stappenplan op basis van een keuze uit de belangrijkste van de 7 elementen.

Handige informatie

 • In het voorjaar wordt deze cursus tweemaal gegeven en kun jij meedoen op hetzij donderdag 28 maart 2024, hetzij donderdag 6 juni 2024 omgeving Doorn
 • indien er minder dan 6 inschrijvingen zijn, dan heb jij de keuze om diezelfde ochtend van 0900-1300u de Foundation Course als webinar te volgen of binnen 12 maanden fysiek de hele dag deze cursus bij te wonen; de cursusinhoud van zo’n webinar is gelijk aan de volledige dag maar het tempo ligt veel hoger
 • De kosten voor deze cursus zijn € 395,- (exclusief BTW, inclusief lunch en lesmateriaal); als webinar kost de Foundation Course € 335,- (ex BTW, inclusief lesmateriaal)
 • Vroegboekkorting mogelijk! Bij inschrijving voor de fysieke bijeenkomst: 3 weken of meer van te voren 10% korting op de totaalprijs!

Deel dit :

Programma

09.00 Ontvangst met koffie/thee
09.30 Start cursus
13.00 Lunch en boswandeling
13.45 Vervolg cursus
16.30 Einde

Compliance cursus

Advanced Course

Compliance cursus: de Advanced Course bouwt voort op het fundament dat is gelegd in de Foundation Course. Bedoeld voor diegenen die de Foundation Course tenminste 6 maanden of langer geleden hebben gedaan. Ook bedoeld voor diegenen die enige praktijkervaring hebben, in de verwachting dat zij de “7 elementen van een effectief compliance programma” of een vergelijkbare aanpak al kennen en (gedeeltelijk) toepassen in hun praktijk.

Voor wie is deze cursus?

 • Voor iedereen die 2 of meer jaar praktijk ervaring heeft met compliance uitdagingen
 • Voor iedereen die compliance al (gedeeltelijk) toepast binnen zijn of haar organisatie
 • Voor advocaten die 6 NOVA punten willen behalen en momenteel adviseren op deelgebieden (zoals privacy; mededingingsrecht; anti-corruptie; e.d.)
 • Voor bedrijfsjuristen, HR managers, communicatie deskundigen, IT managers, auditors, controllers & kwaliteitsmanagers
 • Voor iedereen die houdt van sterke interactie en kennisdeling

Deze cursus (verdiepingsdag) wordt in de vorm van een ronde tafelgesprek in kleinere groepen gegeven om de interactiviteit te vergroten en meer aandacht te kunnen besteden aan de kernvragen, uitdagingen en dilemma’s van de deelnemers. Die mogen wel maar hoeven niet te worden gedeeld met de andere deelnemers. In de praktijk blijkt dat velen tegen dezelfde vragen, struikelblokken, frustraties, uitdagingen aanlopen. Vaak hebben andere deelnemers in het verleden al een eigen oplossing gevonden waar anderen van zouden kunnen leren. Dankzij de hoge interactiviteit beperkt het leren zich dus niet tot hetgeen de beide docenten als suggestie of oplossing naar voren brengen, waardoor het een echte verdiepingsdag wordt: voor professionals die graag met elkaar de diepte ingaan.

Handige informatie

 • In het najaar vindt deze plaats op donderdag 27 juni 2024 (omgeving Doorn)
 • De kosten voor deze cursus zijn € 395,- (exclusief BTW, inclusief lunch)


*Vroegboekkorting mogelijk!
Bij een inschrijving van 3 weken of meer van te voren 10% korting op de totaal prijs!

AEDES Leergang Compliance:

Daarnaast gaven we in het najaar een tweedaagse Leergang Compliance voor woningcorporaties (onder auspiciën van AEDES). Email of bel mij even vrijblijvend voor de brochure, of indien je overweegt om deze inhouse bij jullie te gaan organiseren.

Governance Academy:
Ook hier lever ik bijdragen aan workshops voor commissarissen, bestuurders en directiesecretarissen. Voor meer informatie: KLIK HIER

Compliance Officer in de Zorg:
deze 5 daagse start op 8 maart aanstaande (ook daar geef ik een dagdeel). Meer informatie : KLIK HIER


Compliance cursus
bij de UvA (Universiteit van Amsterdam):

UvA Registeropleiding Compliance Risk Management

De Universiteit van Amsterdam en De Compliance Academie werken samen aan een registeropleiding bestemd voor de compliance professional en operational risk manager. De compliance en risk functie krijgt met deze opleiding een academische grondslag en erkenning.

De opleiding is een aanrader voor diegene die
– adviseert en beoordeelt of de organisatie compliant is en blijft; en/of
– alle aspecten van compliance by design en compliance monitoring (of een 24-maanden-plan) wilt doorgronden en zo uitgedaagd wilt worden op academisch niveau.

De eerste editie van de opleiding start op 4 november a.s. Roland Notermans zal twee middagen verzorgen in deze opleiding. Indien je de Foundation en Advanced Courses beide hebt gevolgd kom je in aanmerking voor enige vrijstelling. Neem voor nadere informatie contact op met prof. dr. Rob Schotsman. Te bereiken via email: r.j.schotsman@uva.nl of KLIK HIER

Deel dit :

Programma

09.00 Ontvangst met koffie/thee
09.30 Start cursus
13.00 Lunch en boswandeling
13.45 Vervolg cursus
16.30 Einde

Bel mij gerust om te overleggen of dit aansluit bij jouw behoeften: het is gratis! Mijn nummer is: 0654914377

Ervaringen van eerdere cursisten

Tenslotte enkele citaten van cursisten uit eerdere cursussen en webinars:

“De combinatie van foundation en advanced course geven de compliance professional, ook uit een andere sector, een prima en handzame basis. Zelfs als hij of zij nog niet zo ervaren is. Ze bevatten een goed doordachte combinatie van pragmatiek en theorie.“

  Monique Ravoo

  ZZP-er

  "Roland brengt de Foundation Course met passie en overtuiging waardoor de besproken onderwerpen je blijven boeien."

   Menzo De Muinck Keizer

   Achmea

   Heel nuttig en leerzaam! Een bijzonder informatieve en interactieve dag waaruit blijkt dat compliance van en voor iedereen is!

    Albert Pater

    AUMC

    “Roland is zeer ervaren in zijn vakgebied en in dat vakgebied ook bevlogen en zeer inspirerend. Hij weet het energieniveau van de cursusgroep hoog te houden en werkt met pakkende voorbeelden en praktijksituaties, waardoor het een interactieve cursus wordt.”

     Linda Johannsmann

     KPMG

     “Roland kan bogen op een zee van ervaring, maar door uitstekend te doceren laat hij zijn gehoor niet verdrinken: in een woord inspirerend!”

      Erik de Jong

      Bright Alley

      “Roland Notermans weet zijn brede ervaring op het gebied van compliance en zijn gedegen kennis van het onderwerp met energie en enthousiasme over te brengen. Daar heb ik erg veel van opgestoken! Deelname aan zijn bijeenkomsten zal niet teleurstellen.”

       Margriet Doolaard

       Stork Technologies

       “Roland staat echt boven de materie en switcht gemakkelijk tussen theorie en praktijk. Wat betekent dat? Never a dull moment en bovendien rechtstreeks toepasbaar”.

        Paul Drop

        ECT

        "Roland is een van die weinige sprekers in Nederland die compliance-gerelateerde onderwerpen op een echt toegankelijke, enthousiaste en humoristische maar toch inhoudelijke wijze weet over te brengen op zijn publiek."

         Edo Thijssen

         NIBC

         Roland is one of the Dutch legal experts on corporate compliance. There are many courses offered on compliance, but Roland's teaching stands out due to his practical approach based on hands on experience with implementing global compliance within multinational companies. The course provides not only the do's, but also valuable don'ts, which are harder to come by. His "dot on" examples stay with you long after the course.

          Prof. Lokke Moerel
          Prof. Lokke Moerel

          Tilburg University

          Roland wist mij de hele dag te boeien (voor mij bijna een unicum).

           karin Kuiper
           karin Kuiper

           De Woonschakel

           Roland heeft erg veel kennis van compliance, kan de stof goed en op een interessante manier uitleggen, behandelde alle cursisten met respect, toonde interesse, heeft gevoel voor humor, gaf oplossingen voor problemen van cursisten, weet wat er speelt in de branche...

            Edwin Cornelissen
            Edwin Cornelissen

            Stichting Woonbedrijf

            In the past weeks, I had great help with our compliance trainings and I think it is definitely useful for more companies. Roland Notermans gave the training via zoom and did it in an excellent way. Our board and business units were enthusiastic and recommended the training. Thank you Roland!

             Nienke van Dijk
             Nienke van Dijk

             Brocacef

             Roland heeft heel veel kennis en weet dit erg goed en enthousiast over te brengen op zijn cursisten. Daarnaast vind ik het prettig dat hij veel gebruik maakt van voorbeelden uit de praktijk. Hiermee komt de stof heel dichtbij.

              Irma Holtman
              Irma Holtman

              Triada

              Zeer interessante workshop 'anti-corruptie' gedaan. Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk besproken. Concreet, nuttig, leerzaam. Roland, bedankt!

               Peter van der Krift
               Peter van der Krift

               CEVA Logistics

               "Roland is een man die overloopt van ervaring en dit op een rustige, heldere en plezierige wijze weet over te brengen op de groep."

                Jan Dunning
                Jan Dunning

                Accolade

                De Foundation Course was alles en meer wat ik ervan verwacht had. Het is een helder opgezette training die helpt mensen op een gestructureerde, zinvolle manier, met compliance aan de slag te gaan. Roland geeft op een inspirerende en heldere wijze de training. De jarenlange ervaring spat er vanaf. De training heeft mij geholpen om de vele ideeën en gedachten die ik had over compliance te ordenen en heeft mij het vertrouwen gegeven op een effectieve manier met compliance aan de slag te gaan, met het allerbelangrijkste aspect constant in gedachte: het gaat om mensen en gewenst gedrag.

                 Irene op den Buijs
                 Irene op den Buijs

                 ASML

                 The "Foundation course" provided by Roland is one of the most impressive and sparkling that I have ever participated. The real art is to understand compliance much deeper than only "rules and legal boundaries", but the certain mindset and the ability of top management to place compliance to a right place within an organization.

                  Olga Peeters
                  Olga Peeters

                  Eastman Chemical Company

                  Roland has the ability to make Compliance be understood easily by non-legal people. I recommend him for his clarity and effective communication.

                   Raffaele Zucca Alessandrelli
                   Raffaele Zucca Alessandrelli

                   Denso

                   De Compliance Academie vult een groot gat in de Nederlandse markt waar compliance professionals elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen om actuele vraagstukken aan te pakken. De training is praktisch en wordt gepresenteerd door mensen die hun tijd in de loopgraven hebben gediend!

                    André Bouwer
                    André Bouwer

                    Van Leeuwen Buizen

                    Deze cursus gaf mij het bevrijdende inzicht dat een compliance officer een bedrijfsjurist kan zijn, maar dat niet elke bedrijfsjurist een compliance officer kan zijn. Ik dacht met een checklijst naar huis te gaan, maar niets was minder waar. Compliance is niet in een checklijst te vatten. Ik ging wel naar huis met enorm veel nieuwe inzichten en vooral met veel enthousiasme over de vele mogelijkheden die 'verantwoord ondernemen' voor een bedrijf en voor mijzelf met zich mee brengt. Dank Fred en Roland voor de inspirerende dag!

                     Mariëtte Bakhuis-Plomp
                     Mariëtte Bakhuis-Plomp

                     Vrumona

                     Verantwoord handelen (ouderwetse benaming: Compliance) is, zeker nu, steeds belangrijker voor bedrijven en organisaties. Hier moeten wij ons als betrokkenen nodig in verdiepen! Dat ging uitstekend bij De Compliance Academie: een echte aanrader!

                      Dhiren Panday
                      Dhiren Panday

                      NTR

                      Roland geeft de Foundation Course op een heldere, enthousiaste en heel toegankelijke wijze. De groep is klein, waardoor er een goede interactie plaatsvindt en de cursus levendig wordt. Roland springt ook direct in op vragen die leven. De training was boeiend, pragmatisch (veel voorbeelden uit de praktijk) waarbij we veel informatie kregen zonder dat ik hebt gevoel had overladen te zijn. Roland heeft praktische voorbeelden die aansluiten bij de bedrijven waar de cursisten werken en stemt zijn training af op de toehoorders. Geeft genoeg handvatten om verder op te bouwen. De dag was wat mij betreft te snel voorbij.

                       Martine van Dusseldorp
                       Martine van Dusseldorp

                       DSM (Legal & Compliance)

                       Korte Vraag

                       Dag,

                       jij zou mij enorm helpen indien jij zou aangeven wat jouw grootste compliance-behoefte is de komende 6 maanden, qua webinars, cursussen, documenten of advies. Dag mag uiteraard anoniem. Wil jij aub jouw antwoord hier typen:………….?

                       En indien jij jouw emailadres achterlaat dan stuur ik jou nog iets van waarde toe!

                       Alvast veel dank!

                       😊

                       Roland