Voor  praktijkmensen, dóór praktijkmensen cursussen waar je écht iets aan hebt ....

Schokkende cijfers mbt beleving van integere cultuur!

Geen categorie

Onderzoek vorig jaar onder bijna drieduizend werknemers in 33 landen -waaronder 12 Europese- in alle continenten in opdracht van EY laat zeer schokkende, trieste cijfers zien. Dit onderzoek heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen. Vandaar vandaag een korte samenvatting, zodat compliance professionals ervan kunnen leren. Het schriftelijke onderzoek werd aangevuld met 600 interviews verspreid over 6 landen. Respondenten waren leden van Raden van Bestuur (11%), Senior managers (34%), leidinggevenden (34%) en ‘overige medewerkers’ (21%).

 

Hoe integer zijn eigen Bestuurders:

Een meerderheid (53%) van ‘overige’ medewerkers twijfelt aan de integriteit van hun hoogste leiders! Zij vinden compliance echter wél noodzakelijk in verband met de reputatie van hun organisatie, het aantrekken van nieuwe klanten en vasthouden van talent. Die subjectieve inschatting door deze groep lijkt te worden bevestigd: slechts 58% van de Bestuursleden is vol vertrouwen dat zij zich netjes aan de regels houden.

 

Hoe integer zijn collega’s:

35% van de respondenten gelooft dat onethisch gedrag vaak wordt getolereerd van toppers en senior managers (onder senior managers is die opvatting nog gebruikelijker: 41%). En bijna de helft denkt dat managers bereid zijn hun ethische normen te laten varen voor gewin op korte termijn. Hoe hoger in de organisatie, hoe breder die gedachte leeft. Overigens: zelf onethisch handelen ten faveure van je eigen carrière of salaris werd zelfs door 30% van alle respondenten overwogen!

 

Angst om te melden:

Helaas is 42% er niet van overtuigd dat je een melding kunt doen zonder risico op negatieve gevolgen (represailles). Ook hier is dus nog heel veel werk aan de winkel! Slechts een derde vindt overigens dat er regelmatig over het belang van integer handelen wordt gesproken in de organisatie. Bestuursleden daarentegen vinden in twee derde van de gevallen dat er voldoende aandacht is voor integer zakendoen: een grote discrepantie dus. (Die discrepantie zou ons eigenlijk niet mogen verbazen, gezien het belangrijke onderzoek van o.a. Treviño naar het belang van voorbeeldgedrag door alle managers – KLIK HIER voor een link naar haar onderzoek).

 

Zakenpartners:

Sinds de Covid-crisis heeft 96% van de ondervraagde organisaties wijzigingen moeten doorvoeren in hun leveranciersketen. Dat vergt due diligence want zakenpartners in de gehele distributieketen vormen volgens de respondenten een hoog reputatierisico. Slechts een derde van alle respondenten meent dat zakenpartners integer handelen. Een op de acht medewerkers en een op de vijf bestuursleden zijn bereid om onethisch gedrag van zakenpartners door de vingers te zien indien zij denken dat zulks hun carrière kan helpen.

 

Cybersecurity:

Thuiswerken zorgt voor andere risico’s. Een op de vijf organisaties had last van cybersecurity incidenten, maar slechts 38% van de organisaties had een plan van aanpak mbt dergelijke incidenten. 59% traint medewerkers niet mbt privacy-verplichtingen. Bijna dertig procent wist weinig tot niets over hun eigen beleid en procedures om het netwerk veilig te houden of over het toegang geven aan medewerkers tot data.

 

Lees voor alle 16 aanbevelingen het volledige rapport getiteld:
EY Global Integrity Report 2020 (KLIK HIER)
en voor de statistieken (welke landen, welke organisaties, welke niveaus e.d.: KLIK HIER)

Korte Vraag

Dag,

jij zou mij enorm helpen indien jij zou aangeven wat jouw grootste compliance-behoefte is de komende 6 maanden, qua webinars, cursussen, documenten of advies. Dag mag uiteraard anoniem. Wil jij aub jouw antwoord hier typen:………….?

En indien jij jouw emailadres achterlaat dan stuur ik jou nog iets van waarde toe!

Alvast veel dank!

😊

Roland